Vestre Jazzværk og Gåsetårnet
Selv om Vestre Jazzværk har eksisteret i over 30 år, har det aldrig spillet i Vordingborg, men fredag den 7. november bliver der så endelig mulighed for at opleve orkestret hos
Jazz Club Saint Louis i Kirkeskovspavillonen. Men selv om orkestret ikke har spillet i byen før, har det dog været der. For en snes år siden skulle Vestre Jazzværk spille til et arrangement på Mogenstrup Kro, men da Gåsetårnet pludselig dukkede op, var orkestermedlemmerne klar over, at de var på afveje. De fandt dog Mogenstrup Kro i tide, men lige siden har det altid været en fast bemærkning, når orkestret har mistet orienteringen, at man bare skal se efter Gåsetårnet. Den 7. november er det så for en gangs skyld rigtigt.
Vestre Jazzværk er født i Danmarks ældste by Ribe. Her kom det også på Danmarkskortet, da det medvirkede i TV-udsendelserne ”Hist og Pist” og ”TV i Teltet” sammen med Grethe Ingmann. Orkestrets første LP udkom i 1979 med danske tekster af Ribes daværende socialdirektør Lars Lundgaard og med Søs Egelind som sangerinde på et enkelt nummer. Det internationale gennembrud kom i 1982, da Vestre Jazzværk vandt både førsteprisen og solistprisen ved en international konkurrence for amatørjazzorkestre i Dunkerque i Frankrig.
Vestre Jazzværk har gennem årene fået det, der i dag betegnes som et ”brand” inden for traditionel jazz. Ikke kun i Danmark, men også internationalt. Orkestret har besøgt jazzklubber, festivaler og spillesteder i mange europæiske lande, og har desuden spillet i jazzens hjemland, USA. Første gang i 1989, da orkestret besøgte New Orleans og kunne rejse hjem med et æresborgerbrev fra byens daværende borgmester, Sidney Barthelemew. Anden gang i 1997, da Vestre Jazzværk var inviteret 10 dage til Californien for blandt andet at medvirke som ét af 137 orkestre på verdens største traditionelle jazzfestival, The Sacramento Jazz
Jubilee.
I 1986 modtog Vestre Jazzværk sin første invitation til den Internationale Dixieland-Festival i Dresden, og siden har orkestret medvirket yderligere tre gange på denne prestigefulde festival. Det er der nu kommet en cd ud af med liveoptagelser fra festivalkoncerter i 1990, 2001 og 2007. I Danmark har Vestre Jazzværk igennem alle årene været et sikkert indslag på en eller flere af sommerens store jazzfestivaler.
Først i 80’erne oplevede Vestre Jazzværk i Tyskland noget, som hed Jazzfrühschoppen. Orkestret tog ideen med til Danmark, hvor den blev afprøvet første gang søndag den 26. februar 1984 på det daværende Restaurant Kridthuset i Kolding. Frokostjazzen var en realitet og da den efter et par søndage blev flyttet til lørdag kl. 12 var succes’en i hus. I dag er frokostjazz blevet et tilløbsstykke i flere danske byer.
Helt uden udskiftninger har Vestre Jazzværk ikke klaret de 30 år, men tre af musikerne har været med i alle årene.
|